Glokom nedir?
Göz tansiyonu, diğer adıyla glokom, göz içi basıncının artması sonucu görme sinirinin hasar görmesine ve kişinin görme yeteneğini kaybetmesine neden olabilen oldukça ciddi bir göz hastalığıdır. Özellikle 60 yaş üstü hastalarda körlüğün en yaygın sebepleri arasında bulunan glokom, gözün ön kısmında sıvı birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Glokom çoğunlukla hap ve göz damlası ile tedavi edilebilir fakat ihtiyaç duyulması halinde lazer tedavisine ya da göz tansiyonu ameliyatına başvurulabilir. Açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki tipi var.
Açık açılı glokom; hasta herhangi bir ağrı veya görme azlığı hissetmeyebilir. Bu tip bir glokomda, birçok insan kalıcı hasar oluşana kadar tıbbi yardım almaz. Çoğunlukla her iki gözü de etkiler, erken teşhis çok önemlidir.
Kapalı açılı glokom; belirtiler aniden gelişir ve hasta genellikle ağrı ve hızlı görme kaybı yaşar. Bu belirtiler hastayı doktora gitmeye zorlar ve herhangi bir kalıcı hasarı meydana gelmeden tedaviye başlamasını sağlar.
Glokomun sebepleri nelerdir?
- Genetik; ailede kalıtsal olabilir.
- Konjenital; doğumsal olabilir.
- Şeker hastalığına bağlı sekonder glokom gelişebilir.
- Kortizon kullanımına bağlı gelişebilir.
- Üveite (göz içi iltihaplanması) bağlı gelişebilir.
- Bazı astım, guatr ve migren ilaçlarına bağlı gelişebilir.
- Yüksek miyop ve hipermetropilerde gelişebilir.
- İleri yaş da bir risk faktörüdür.
Glokomun belirtileri nedir?
- Baş ağrısı ve göz ağrısı
- Bulanık görme
- Ani görme kaybı
- Parlak ışıklar ve renkli halkalar görülmesi
Glokomun risk faktörleri nelerdir?
İlerleyen yaş,ailede glokom öyküsü, sigara, şeker hastalığı, yüksekveya düşük kan basıncı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavileri, göz yaralanmaları, migren başlıca risk faktörleridir. Bu özelliklere sahip kişilerin glokom açısından senede bir göz muayenesi olmaları önerilir.
Selektif Lazer Trabeküloplasti (SLT) işlemi sırasında hasta ağrı hisseder mi?
Selektif Lazer Trabeküloplasti (SLT) glokomun tedavisi için uygulanan hızlı ve etkili bir lazer yöntemdir. Muayenehane koşullarında yaklaşık 5 dakika sürer. Öncesinde göz anestezik bir damla ile uyuşturulur. İşlem sırasında hasta herhangi bir rahatsızlık duymaz. Ameliyathane koşulu veya işlem sonrasında aktivite kısıtlaması gerektirmez.